Hopp til Innhold
!Kunstige søtstoffer og amming

Trenger du ammehjelp?

Har du spørsmål om amming eller morsmelk? 

En ammehjelper gir gratis informasjon og støtte ved spørsmål omkring amming og morsmelk, med utgangspunkt i kunnskapsbasert praksis.

Kunnskapsbasert praksis betyr at rådene gis med bakgrunn i kunnskap fra forskning og teori, artiklene på nettsiden vår, i tillegg til egen/andres praktiske erfaring. 

Det finnes ulike måter å komme i kontakt med en ammehjelper på:

Epost

Telefon

Ammehjelpsgruppen på Facebook

Ammehjelpere kan svare på spørsmål fra mødre, partnere, besteforeldre og venner over telefon og epost, men bare kvinner kan stille spørsmål i vår lukkede gruppe på Facebook. 

Å være ammehjelpere er noe vi gjør på fritiden, i tillegg til annen jobb og familieliv.

Takk for at du ikke sender inn samme spørsmål flere steder samtidig. På denne måten hjelper du oss med å unngå dobbeltarbeid og bidrar til at enda flere kan få hjelp ♡

Hvilken type hjelp kan jeg få i de ulike kanalene?

Epost/kontaktskjema

Fyll inn kontaktskjemaet i lenken over, og du vil få svar på epost av en ammehjelper. På grunn av stor pågang kan det ta opptil tre dager før du får svar. 

Ved kontakt på epost er det lett å kunne gå tilbake og lese svar flere ganger, og ammehjelperen kan sende deg lenker til relevant informasjon.

Telefon/SMS

Du kan velge hvem som helst av ammehjelperne på telefonlista. Lista er ikke en fullstendig oversikt over ammehjelpere, men viser bare ammehjelpere som ønsker å ta i mot telefoner.

Det er ikke sikkert at du får svar hos den første du ringer. Ring til andre på lista, eller send sms for å avtale et tidspunkt som passer. Dersom du ønsker ammehjelp på sms, send til én person, ikke flere.  

Det kan være greit å ringe en ammehjelper dersom du har utfordringer som er vanskelige å formulere skriftlig og/eller at du trenger noen å snakke med NÅ.

Ammehjelpsgruppen på Facebook

Ammehjelpsgruppen på Facebook drives av oss i Ammehjelpen. Det er en lukket gruppe for ammende kvinner og kvinnelig helsepersonell. Her kan du stille spørsmål og få svar av både ammehjelpere og andre ammende. 

Du kan søke etter tidligere spørsmål og svar, og det er masse læring i å følge med på hvilke utfordringer andre har. 

Videosamtaler

Enkelte ammehjelpere tilbyr videosamtaler, enten via Skype, FaceTime eller Messenger. Dette avtales i såfall med den enkelte ammehjelper som du er i kontakt med. 

Du kan også avtale å sende film eller bilder til en ammehjelper. 

Gjennom levende bilder av en amming kan ammehjelperen lettere få øye på små endringer som kan gjøres når du legger barnet til brystet, for eksempel.

Hjemmebesøk

I spesielle tilfeller kan enkelte ammehjelpere komme på hjemmebesøk. Noen kan også ta i mot mødre hjemme hos seg selv. Send oss en epost og spør om det finnes noen i ditt nærområde som kan ta lokale henvendelser.

Vær oppmerksom på at hjemmebesøk ofte være vanskelig å få til i praksis:

Å være ammehjelpere er noe vi gjør på fritiden, i tillegg til annen jobb og familieliv. Hjemmebesøk er ressurs- og tidkrevende i forhold til de andre veiledningskanalene. Vi har heller ikke ammehjelpere i alle deler av landet.

Hvilken utdanning har ammehjelpere?

En ammehjelper har egen ammeerfaring og har bestått Ammehjelpens godkjenningsoppgave. Oppgaven er godkjent av Nasjonal kompetansetjeneste for amming.

Noen ammehjelpere er helsepersonell, andre er konduktører, lærere, studenter, forskere og birøktere. Og masse annet.

Å være ammehjelpere er noe vi gjør på fritiden, i tillegg til annen jobb og familieliv.

Medisinske spørsmål?

Ammehjelpere kan ikke gi medisinske råd.

Kontakt lege, helsestasjon eller Trygg mammamedisin hvis du trenger råd om medisiner.

Enkelte ammehjelpere er utdannet innen helse, og disse kan gi råd i tilfeller som dekkes av deres fagkunnskap. De skal i så fall opplyse om dette til deg.