Tilbakelent amming

Ved tilbakelent amming sitter du halvveis tilbakelent med barnet liggende oppå deg. Det er en behagelig og avslappende ammestilling både for deg og barnet.

Hva er tilbakelent amming?

Ved tilbakelent amming sitter du halvveis tilbakelent mens du ammer med barnet liggende oppå deg. Stillingen kan benyttes av mødre med babyer i alle aldre, og er behagelig og avslappende for både mor og barn.

Tilbakelent ammestilling stimulerer barnets medfødte nyfødtreflekser og hjelper barnet til å få korrekt tak på brystet. Dette kan gi mindre friksjon på brystknoppen fordi den havner lengre bak i barnets munn

Stillingen er derfor ekstra gunstig dersom det er vanskelig å få barnet til å ta brystet ordentlig, og hvis du har smerter og/eller sår som kommer av dårlig sugetak hos barnet.

Dersom du har fått en trøblete ammestart og ikke kommet godt i gang med ammingen eller den ble utsatt av en eller annen grunn, kan dere starte på nytt med denne metoden. 

Hvordan gjør jeg det?

Sett deg halvveis tilbakelent i en lenestol eller i en sofa. Bruk puter, pledd eller dyner til å støtte hode, nakke og armer. Sørg for at du sitter komfortabelt. Det skal ikke være anstrengende eller vondt.

Du skal ikke ligge helt flatt, men ha litt støtte bak deg, slik at du ikke må du anstrenge deg for å få øyekontakt med barnet. Barnet kan ligge med bena ned på tvers over magen din eller liggende over skulderen din i motsatt retning – bare fantasien setter grenser.

Legg barnet til på den måten du pleier, eller la barnet prøve å finne fram selv. Hjelp til så mye du tenker er hensiktsmessig. 

Tyngdekraften vil holde barnet på kroppen din. Barnet kan lene hodet mot armen din. Legg mer støtte under armen dersom du må anstrenge deg for å holde den oppe.

Hvis du syns det er vanskelig å få lagt til barnet mens du halvligger, eller at barnet ikke får tak – så kan du legge til barnet mens du sitter oppreist og forsiktig legge deg bakover etter at barnet har fått et godt tak.

De første gangene man legger barnet til på denne måten er det best at barnet ikke har vært sulten lenge og gråter/stresser for å få mat. Det vil bare resultere i frustrasjon for dere begge.

Denne oversiktsartikkelen om tilbakelent amming fra en svensk ammeveileder inneholder mange tips og triks.

Du finner enda mer informasjon i denne artikkelen fra La Leche League USA.

Hvordan stimulerer tilbakelent amming barnets medfødte reflekser? 

Denne filmen fra Global Health Media forteller hva du kan forvente de første timene etter fødsel og viser hvordan nyfødte instinktivt kravler seg mot brystet.

Når barnet blir lagt på magen din etter fødsel  – og dersom får barnet lov til å ligge der uforstyrret – så vil barnet etterhvert lete seg frem til brystet på egen hånd, såkalt «breastcrawl».

La barnet ha føttene mot lårene dine, et teppe, pute eller lignende slik at det har mulighet til å sparke i fra. På denne måten kan beina bevege seg, som om barnet krabber oppover. 

Når barnet ligger ​i denne stillingen, vil barnets hode nikke opp og ned på brystet samtidig med at tungen stikkes ut for å finne og smake på brystet. Brystknoppen reiser seg ved denne berøringen og blir fastere og enklere for barnet å få tak på. Det er altså en naturlig oppførsel og betyr ikke at barnet har det ubehagelig, selv om barnet kan virke irritert underveis.

Denne nikkende bevegelsen utløser i tillegg søkerefleksen som gjør at barnet gaper stort og får korrekt tak rundt brystknopp og areola. Selv om barnets nese kan være ganske tett inntil brystet kan det puste fordi luften kommer til i vikene ved siden av nesen.

Hva gjør barnet i tilbakelent stilling?

Barnet vil som regel automatisk utføre en rekke handlinger i en spesiell rekkefølge når det ligger slik oppå deg.

Hvor raskt barnet tar brystet etter fødselen vil komme litt an på om ​det ble brukt medikamenter og kunstig stimulering under fødselen​.

Barnet vil ta pauser underveis, så det er viktig å ha tålmodighet og god tid.

Normalt vil det ta 1/2-1 time den første gangen, men mange må prøve igjen flere ganger. La gjerne barnet få våkne etter en hvil liggende slik.

Hvor kan jeg se filmer av barn som kravler til brystet?

Denne filmen fra Global Health Media forteller hva du kan forvente de første timene etter fødsel og viser hvordan nyfødte instinktivt kravler seg mot brystet.

Her kan du se et helt nyfødt barns vei til brystet i stillingen:

Var denne siden nyttig?

Tema

AmmestartAmmestillingerSmerter ved amming


http://biologicalnurturing.com/

Kilder: Genna, CW, 2013. Supporting Sucking Skills, second edition. Jones & Barteltt learning.


Oppdatert 19.06.19